Knihovna Libri nostri

Katolík má být "podoben hospodáři, který vynáší ze své zásoby věci nové i staré". Věcí nových je všude bezpočtu. K poznání starých nabízíme své služby.

ODDĚLENÍ    O KNIHOVNĚ

přesně

olympiády pro střední školy. Všechny ročníky FO po rok 1990.

Macháčková Jitka, 1959
Oddělení: Filosofie
Pododdělení: Středoškolská matematika (vč. geometrie), fysika achemie

1.Matematická olympiáda
2. Fysikální olympiáda. Svazky měly končit šk. rokem 88/90, ale revoluční duch zabránil vydání už i svazku 88/89. Čtenář najde chybějící úlohy v Rozhledech mat.-fys. Pro dokreslení revoluční situace připojujeme zoufalé brožury s úlohami 30. až 32. roč. let 88/89 až 90/91
3. Chemická olympiáda měla za minulého režimu tu zvláštnost, že se konala v režii neziskovky, ne ministerstva školství (MŠ). Lajdáctvím při a po převratu došlo k tomu, že neznáme soutěžní úlohy z let 1975 až 1990 (pokud by se někde na školách našly, budeme velice vděčni za tento objev).
Ovšem po třiceti letech dnešního režimu se situace vrací ještě k horšímu. Režim je finančně na dně, MŠ má jen na inkluse a navíc se nelibě nese, že tu jsou chytří a pracovití studenti, kteří vyhrávají, a hlupáci a lenoši, kteří prohrávají, což je proti rovnosti. A tak se děje šílené:MŠ dává ruce pryč nejen znovu od chemické olympiády, ale i od olympiády matematické a fysikální (i když u MO a FO leccos zachraňuje JČMF)´ což se navíc jistě bude líbit ve školství panujícím psychohumanitářům.
A ještě zajímavost: Před r. 1967 se konala někde jen krajská kola, např. v Praze. Zmíněná komunistická neziskovka o tom vydala tři publikace
Macháčková, J .: Chemické olympiády v Praze, UDPM JF, Praha 1965
Macháčková, J .: Chemická olympiáda, Praha 1965-1966. UDPM JF, Praha 1967
Macháčková, J. – Novotná, M .: Chemická olympiáda v Praze 1966-1967.
Všechny tyto tři knížky byly během třiceti let po převratu zničeny: nejsou.