Knihovna Libri nostri

Katolík má být "podoben hospodáři, který vynáší ze své zásoby věci nové i staré". Věcí nových je všude bezpočtu. K poznání starých nabízíme své služby.

ODDĚLENÍ    O KNIHOVNĚ

přesně

Pokusy o církev národní

Sahula Jiří, 1919
Oddělení: Filosofie
Pododdělení: Církev a národ, Církev a stát

Jediné vyd. Publikace je dnes velice důležitá vzhledem k tomu, že jednak per excessum se směšuje globalismus s universální církví a jednak per defectum se směšuje národní svrchovanost a svébytnost se snahahami o národní církev. První úchylkou trpní mnozí globalističtí lidovci likvidující národní svrchovanost např. v tzv. EU (a nevidí, že další na řadě je likvidace rodiny), druhou protikatoličtí nebo akataličtí národovci. Podstatou všech těchto omylů je nerozlišování universálního nebeského a rodinného-kmenového- národního pozemského. I když snahy o takové rozlišení nejsou v jednotlivých konkrétních případech nijak jednoduché, je třeba se o ně snažit tím, že máme na pamětí výše uvedené základní pravidlo a tím, že k jakýámkoliv opatřením je třeba přistupovat s velikou obezřetností a snahou předvídat příp. nebalhé dopady.
Jeden příklad za tisíc mnohých: V katolické (universální) církvi se úplně nesmyslně a škodlivě odbourala universální latina (per defectum), zatímco v životě národa se stejně hanebně všemožně a násilně zavádí (per excessum) globalistická angličtina, přičemž žáci už ani nevědí, co a nač je spisovná čeština.